Tuesday, July 23, 2013

Penyelesaian Kepada Ikan-ikan Lama.

Ikan lama dalam peti ais? Biasala kan.Tuannya tak berapa rajin nak masak. Hehehe  Masa beli dulu memang segar tapi bila dah tersimpan lama, kurang sedaplah pulak untuk dimasak goreng, bakar, gulai dan sebagainya. Jadi, apa yang makcik lakukan dengan ikan-ikan tersebut adalah sebagaimana pic di atas. Senang dan sedap. Caranya, kupas bawang merah dalam tiga empat ulas, bawang putih seulas dua, Kemudian tumbuk  halus bersama sebiji dua lada masak.Sesiapa yang suka pedas, boleh tambah lada burung.  Kemudian tumbuk juga ikan-ikan tadi setelah dibuang semua tulang-tulangnya. Gaul semua bahan yang ditumbuk tadi dan perasakan dengan sedikit garam dan daun kesum yang dipotong halus. Lepas tu kepal-kepalkan mengikut bentuk yang disukai dan sedia untuk digoreng.  
Kalau digandingkan dengan nasi kerabu, lagi sedap.

2 comments:

Irfa said...

tok dey lamo ikey dale peti
sekali masak je abis, paling lama pun sipe dua hari je

Rumah Kuning said...

irfa,
semangat nk masak masa tengok ikae segar2 di pasar jah. lepah tu sipe senyap dlm peti. hehehe