Thursday, March 24, 2016

20 Mac 2015

 Bersama YB  Dato' Seri DiRaja Mahdzir Bin Khalid
Menteri Pendidikan Malaysia dan rombongan di SMK Panji.










Thursday, March 3, 2016

Hari Ini Dalam Sejarah

Alhamdulillah keputusan SPM yang diumumkan hari ini amat menggembirakan kami warga SMK Panji. Inilah keputusan terbaik sejak makcik menjadi warga Panji. Syukur. Semoga ianya menjadi pendorong dan penyuntik semangat untuk anak-anak Panji melakar kejayaan yang lebih cemerlang. 

Kisah yang tak bestnya, Ain demam. Warden tepon suruh bawa balik. Dapat mc 3 hari.  Amboi...macam dok Kubang Kerian je suruh bawa balik. Tapi dipendekkan cerita, terbang jugak la Ain malam Selasa lepas. Sorang-sorang wei. Dup dap dup dap makcik kat rumah. Alhamdulillah sampai jugak rumah mlm tu.Hehehe

Saturday, February 20, 2016

Hidup Tidak Selamanya Di Atas

Anak,
Tidak bagi tidak bermaksud tidak sayang.
Tapi tidak bagi adakalanya kerana kesempitan.
 Selebihnya  tidak bagi juga kerana bimbang.
 Bimbang anak akan buat formula, tiap kali minta akan dapat, tiap kali nak akan tertunai.
 Ingat anak, dalam hidup ini, tiada jaminan untuk kita dapat/perolehi setiap kehendak kita,
 Kita tidak dapat lari dari sempit, susah, payah hatta  gagal sekali pun. Jadi, belajarlah...
Belajarlah untuk melalui saat-saat perit dalam hidup ini.
 Belajarlah tidur di atas lantai keras, tanpa bantal, tanpa selimut.


Monday, December 21, 2015

Siapa???

Siapa yang sayangkan kita?
Dan siapa yang hanya nak gunakan kita?



Semoga semuanya baik-baik
Allahumma yassir wala tu'assir 

Friday, November 6, 2015

13 Tahun Sudah

Hapoy Birthday.
Semoga ain sentiasa berjaya, bahagia dan dalam redha Yang Maha Esa

Friday, October 30, 2015

Anak-Anak..... Masanya Telah Tiba.

Musim hujan dah tiba. Siang malam hujan. Sejuk. Best... Cerita minggu lepas. Rabu, buka dan susun dewan dengan tenaga kerjanya calon SPM sendiri. Terimakasih anak-anak. Sayang anda semua. Malamnya  annual dinner la pulak. Dah tak tahan, makcik balik  awal. Terus  ZZzzzz. Pagi Khamis; bagi  taklimat kpd calon SPM. 11 pagi, pengawas periksa datang melawat pusat. Pukul 2 - 5 ptg  ada seminar integriti di SK Kadok. Kwa kwa kwa  Kehadiran adalah wajib.
tiba-tiba teringin rambutan.
Berdebar tunggu Isnin.
Buat yang terbaik ya.

Friday, October 16, 2015

Barang Mahal Barang Murah

Mesti ramai yang minat barang mahal kan? Yang berjenama gitu. Baju mahal, tudung mahal, kasut, handbag. Semua mahal la. Bila dah berkenan tu, macam-macam alasan la boleh diberi. Cantik, bergaya, tahan lasak. Alah membeli menang memakai. Itu ini, begitu begini, janji dapat apa yang kita nak.
Bagi makcik la, kalau kasut dan handbag, ok la beli yang mahal (walaupun makcik beli yang murah-murah je) sebab memang payah nak rosak. Berbaloi beli mahal-mahal. Kalau yang murah tu, sekejap zip rosak, sekejap jahitan koyak, butang tanggal (kalau ada butang la) Lastnya, campak je dalam tong sampah.
Tapi kalau kain baju (kain pasang khasnya sbb makcik ni orang tua) makcik cukup tak berkenan dengan kain yang mahal-mahal tuh. Susah nak jaga, nak kena dry clean la, terkena bucu meja sikit pun dah tinggal kesan. Leceh, menyusahkan diri je. Baik beli yang murah. Rendam dalam baldi dua hari pun no hal. Langgar kerusi, meja sampai terbalik pun, kain, baju langsung tak berbekas. Lutut je mungkin lebam. Hehehe  Betul tak?

Thursday, October 8, 2015

Syukur....Tenang

Dengan kesyukuran
Nikmat yang dianggap kecil terasa besar
Dugaan yang dianggap besar terasa kecil
Dan
Rezeki yang mahal adalah jiwa yang tenang.
Untuk tenang, ikhlaskan diri kerana Allah
Minta dari Allah, harapkan hanya kepada Allah

Nikmatilah kehidupan ini  tanpa dibandingkan dengan orang lain.


Monday, October 5, 2015

5102015



 Comelnya tarikh hari ni. Nak jugak buat n3 padahal takde apa pun yang nak dicerita. Cerita la jugak apa-apa pun. Tengah hari tadi makcik dan SUP pergi ambil BJ, JOB dan SKAT SPM  di Bilik Kebal PPD. Uwa...28 hari lagi periksa SPM. Sebelum ke PPD, masuk kelas seperti biasa dan balik dari PPD sempat lagi masuk satu kelas. Itu pun nak cerita. Hehehe OK beres.
Cerita kelmarin la pulak. Pagi ada solat hajat di dewan sekolah. Bacaan Yassin yang diadakan setiap pagi dari awal tahun ditangguhkan sementara waktu. Sebagai gantinya setiap ahad diadakan solat hajat. Lepas tu, ada penyampaian hadiah kepada pemenang pertandingan kreativiti dashboard, vle Frog. Makcik telah dipaksa untuk menyertainya. Tu yang ada pic terima hadiah dari pengetua. Kemuncaknya adalah penyampaian hadiah kepada  murid-murid yang cemerlang dalam Peperiksaan Percubaan SPM. Pukul 2.15 diadakan mesyuarat post mortem Percubaan SPM. Result percubaan dah OK. Alhamdulillah. Dan didoakan semoga periksaaan sebenar nanti laaaagi OK. Aamiin.
Gemuknya makcik itu.

Ok Assalamualaikum.

Wednesday, September 30, 2015

Makan-makan


Sup Keting bandar Enstek tengah berasap

Satay Willy, Nilai
Biasa-biasa je pada makcik.

Makan-makan di N9. Tapi tak ingat bila. Dah tua-tua ni banyak benar yang lupa. Kadang-kadang dah buka peti sejuk, eh lupa pulak nak ambil apa. Redha je.
Beralih kepada cerita sekolah, cuti pertengahan penggal kedua dah berakhir, Sekejap je dah habis seminggu. Kita tunggu hujung tahun la pulak untuk bermeriah-meriah ngan sanak saudara. Lagi seminggu lebih, akan bermula PT3 dan sebulan  lagi SPM pula bakal menyusul. Untuk anak-anak PT3 dan SPM, guna masa sebaik mungkin. Belajar jangan tak belajar.


Usah diharap padi di seberang!!!

Sunday, August 30, 2015

Antara Ada Dan Tiada

Jika ada, serupa tiada
Atau ada,  bermasalah sesaja
Lebih baik tiada daripada ada
Ko guano adik kakak kita?

Sunday, August 16, 2015

Esok Periksa Ya Anak-Anak

Hari ini
Semua warga Panji solat hajat. Opss bukan semua, tolak yang uzur dan yang lupa bawa telekung. Lepas solat hajat dan baca Yasiin, ada taklimat untuk calon SPM. Ehh.. Pengetua ada, PKP ada, PKHEM, guru kanan, Cikgu-cikgu ting 5 pun diminta tunggu di dewan. Uwaaa... Lantak le. Makcik bantai je bagi taklimat tu. 
Selepas rehat, susun dewan la pulak. Terima kasih kpd anak-anak pelajar yg banyak membantu. Esok, jawab periksa elok-elok. Semoga kejayaan menjadi milik anda semua.
Siap.Alhamdulillah.

Saturday, August 15, 2015

Baru Teringat Ada Blog

Lama gila tk update blog. Takde langsung cerita  puasa dan cerita raya sampailah hari ni 30 Syawal. Mood kelaut tak tau sebab apa. hehehe. Sebab lama tak update, makcik tulis je apa yang terlintas ye. Nasib le jika berlaku kecelaruan kpd pembaca sekalian. Perasan ada org buka dan baca blog yang dah bersawang nih.
Sekarang ni kawasan makcik (mcm YB la pulak), tengah musim durian dan rambutan. Dan petang/mlm selalu hujan. Best....   elok je sejukkan badan selepas makan durian. Kadang-kadang hujan sekali ngan  ribut. Hambik..cerita durian sekali ngan laporan cuaca. Peminat durian/ rambutan yang merantau tu, elok le blk kg sekarang ni.
Lusa periksa percubaan SPM akan bermula. Maknanya esok kena siapkan dewan la kita. Harap-harap dipermudahkan segala urusan sepanjang periksa ni berjalan. 
Terjumpa pic kawan-kawan sebilik semasa sambutan hariraya baru-baru ni. Eceli tk cukup sorang sebab dia crk di hari kejadian. Cantik pulak kawasan sekolah makcik nih. Hari-hari tengok macam tak cantik je. huahuahua.
Makcik berhenti dulu la ya. Harap-harap ada update dlm masa terdekat  Assalamualaikum.

wajah-wajah ceria berhari raya

Thursday, June 18, 2015

Saturday, June 13, 2015

Ini Bukan Cuti-Cuti Malaysia

Ahad lepas.
Melawat anak sedara di ICU  hospital Pulau Mutiara.
Sempat jugak singgah Queensbay sekejap n jumpa si comel di bawah jugak sekejap.
Sangat tidak berpuashati sebab tak sempat makan laksa penang, nasik kandar pun termasuk restoran yang "kureng" dan tak sempat membeli belah pun.  Nak melawat orang sakit ke nak makan angin nih??? Opsss sorry. Biasa la kan. Sambil menyelam minum air. Tengahari isnin, selepas melawat anak sedara di hospital lagi sekali, terus balik KB. Tercungap-cungap  teman

Alhamdulillah SIL cakap Syakir dah beransur pulih.
Sapa yang curi snap pic nih. Bukan makcik ya.

Yang ni memang makcik yang snap.
Sofeaaa.....



nanti kita betul-betul bercuti ya!!!

Friday, May 22, 2015

Jadi Orang Pahang Kejap

Pagi Jumaat yang ceria.
Bersemangat makcik petik belimbing buluh.
Jangan tak tahu, sejak dua menjak nih, sambal hitam  sentiasa bermain di fikiran. 
Tak pernah makan tapi sangat teringin nak mencubanya. 
 Dah google resepi, takdelah rumit sangat, cuma ambik masa lama je.
 Caranya, dah siap basuh belimbing, rebus je lah.
Jangan masukkan air sebab jusnya nanti akan keluar dgn banyak. 
Berjam-jam lah jugak nak tunggu kering.





Bila dah jadi pes sepeti di atas, simpan dalam peti ais.
 Boleh guna bila-bila masa diperlukan.
Hari ni, bilis dan cabai burung takde dalam stok, jadi lain kali lah kita bersambal hitam ya. 
Pesnya dah ada, nak mengadun sambal tu rasanya senang je.
 Berlagak tak ingat kau...
Kalah orang Pahang.


Saturday, May 9, 2015

Jiwa Kacau

Adakah sama
  "jong dalam"
dengan
 "jong dapur"?



 Sekian


 Opsss kejap
Makan dulu....



Sunday, May 3, 2015

Ke Bagan Lalang Pulak Kita

Berhujung minggu di n 9 lagi. 
Petang jumaat, sepupu menelefon ngajak keluar makan di Bagan Lalang. Makcik kabor tak payah le, nyusahkan dia je dengan anak-anak kecik. ( Satu hal lagi, makcik  dah janji ngan ain nak keluar mkn kambing bakar. Yang ni idak le teman kabor ngan sepupu ) Tapi bila dia beria-ia mengajak, makcik pun bersetuju la mengikut ke Bagan Lalang. Pukul 8 lebih baru bertolak sebab sepupu dari Seremban  Dipendekkan cerita, bila sampai di kedai yang dituju; kalau tak silap Senandung Malam Seafood namanya, punya la ramai manusia. Terpaksa menunggu dan lama jugaklah berdiri sebelum berjaya dapat meja. Terserempak pulak dengan jiran sekampung. Katanya dah sejam  dia menunggu, tak dapat-dapat lagi makanannya. Tapi memang ramai bebenor orangnya pun.  Akhirnya, selepas dua kali sepupu terpaksa membeli mainan untuk anaknya di kedai sebelah, barulah kami dapat  makanan.
Inilah rupanya.
Siakap 3 rasa memang A. Sangat sedap.
Yang lain-lain tu sedap jugak, tapi tak capai tahap A di tekak makcik
 Walau apa pun, Alhamdulillah, syukur.

Oppssss, ada satu yang tak syok. Kenapa diorang guna gelas plastik????


sepupu, terima kasih daun keladi.

Monday, April 20, 2015

Sebenarnya

Lepas sekolah khamis lepas makcik ke N9 lagi. Sampai lewat mlm/ hampir pagi dan sekali lagi berehat sekejap di Empress. Petangnya selepas solat jumaat di masjid Salak Tinggi (harap maaf kalau tak betul  namanya) kami jemput  budak kecik di TKC yang melompat tak sabar nak  OB. Pastu, beli keperluannya yang bermacam-macam termasuklah rak buku. Malamnya, kami ke rumah SIL dan bermalam di sana. Orang kerja di KL, malam baru sampai rumah. Takde peluang la rasanya  nak minta  tolong ambik makcik kecik di asrama. Sabtu pagi, selepas bye bye ain, bye bye n9,  kami terus balik Klate. Dan macam biasa, perjalanan balik berganda-gandalah letihnya. Dua atau tiga kali berhenti tidur baru sampai rumah.
Opss, petang ahad, SIL yang akan hantar ain balik TKC. Yang ni memang boleh sebab ahad hari deme berehat dan membuta je. Pandai-padai je mengata. Macam le deme tak perlu basuh kain, kemas rumah. Hehehe jangan le diorang jumpa/baca  blog ni.
Ahad, makcik  sekolah macam biasa dan pagi ni Isnin, PK Ko "kabor" nak observe makcik pukul 9.40 pagi  hari ini jugak. Kwang kwang kwang, lesson note hari ni  tak buat lagi. Dah le 7.40 ada kelas. Walau apa pun, OK, bisa diatur buk. Sebelum 9.40 semuanya sudah beres dan dengan  melenggang kangkung makcik masuk kelas dengan diikuti rapat oleh PK Ko. Lantak le, belasah sajalah labu sampailah pada minit terakhir. 
Sekian, Wabillahi taufiq wal hidayah wassalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Lega.



Sambungan tajuk en3 :
Makcik Tak Suka Bila Mengajar, Ada Orang Dok Perati Kat Belakang.

Thursday, April 16, 2015

Hujan

Alhamdulillah, setelah sekian lama berpanas, harini hujan turun dengan lebatnya di bumi Panji. Syukur, rumput yang kering kembali basah. Kanak-kanak Ribenna di kelas pun elok je diamnya. Rupanya cuaca pun mempengaruhi tingkahlaku anak-anak Ribennaku. Hehehe
Itu cerita dua hari lepas.
Baru hari ni terpublish. Dua hari lepas, rasa nak tulis panjang lagi. Tapi, rasa macam kemalasan le pulak. Jadi, setakat ini je lah ya.
TQ

Saturday, April 11, 2015

Ramadhan Sudah Hampir

Makcik baru je belek kalender kuda. Rupanya 1 Ramadhan jatuh  pada 18 Jun. Kalau awal/ lewat pun dalam sehari je. Maknanya, dah tak lama la nak masuk bulan puasa kak Jah wei. Terus teringat budak kecik yang dok asrama nun. Macamana la nak bersahur nanti. Harap-harap  dipermudahkanNya segala urusan. First time nak berpuasa, berbuka dan bersahur dengan  kawan-kawan. Sangat mencabar.

Rezeki minggu lepas.
Mil bagi tapai dan pada hari yang sama seorang sedara bagi ketupat
Ehh, mood nak raya dah tiba??? 
Anak-anak dan mak-mak yang belum ganti puasa tahun lepas,  jangan bertangguh lagi ya.
 Masa telah suntuk. Cepat, ganti puasa.

Ok, Assalamualaikum.


Saturday, April 4, 2015

Update La Jugak

Lama tak singgah blog sendiri, apatah lagi nak komen blog kawan-kawan blogger. Nak kata sibuk, memang la sibuk, terutamanya bulan Mac yang lepas. Tapi itu bukan alasannya sebab kalau nak seribu daya, tak nak seribu dalih. Hehehe. Semenjak dua menjak nih, fb pun makcik dah tak berapa layan. Whastapp je yang siang malam berkokok terutamanya group mak-mak anak-anak form 1, TKC. Ada je benda mak-mak update. Jadi, semua cerita dan aktiviti anak-anak dalam pengetahuan mak-mak di rumah. Jangan la anak-anak nak cakap markah sejarah belum dapat, markah BM belum dapat. Mak-mak dah siap-siap tahu apa yang dah dapat, apa yang belum. Kejap-kejap ada yang update, petang ni anak-anak kita ada latihan itu, latihan ini, esok OH dari jam 12 - 5. Atau saya dah ada dekat gate, kalau nampak sila tegur. Sangat meriah dan penuh informasi. Itu belum lagi dicampur dengan bermacam-macam group lain yng asyik berkokok. Agaknya sebab leka dengan whatsapp-whatsapp itulah makcik dah seakan melupakan blog yang sebenarnya makcik sayang ini.

Awal-awal tahun ni, aktiviti koko semestinya sangat la rancak. Kelas tambahan pun sudah bermula. Hari ni (Sabtu) ada in house training di villa daniella. Sabtu lepas mesyuarat agong  PIBG. Esok bermula jam 2 ptg ada rundingcara dgn ibubapa dan majlis anugerah cemerlang SPM. Minggu ni juga, 2 hari dah sah-sah makcik kena balik lambat sikit sebab ada kelas tambahan. Takpe, tarik nafas, lepassss. Senyum.

Kita beralih pula kepada cerita GST. Petang tadi, makcik beli 2 kotak makanan tambahan. Sebelum sampai rumah penjual, dia dah whatsapp, kak, !@##$$% kena GST. Makcik tak balas pun sebab dah nak sampai rumah penjual. Sampai sana, ambik barang, ambil bil, takde pun tulis GST. Tapi, harga biasa yang makcik beli sebelum-sebelum ni RM397. Hari ni dah jadi RM421.  Dengan 24  hinggit lebih dari biasa. tu dah boleh dapat 4, 5  pinggan nasi. Betul tak? Tanpa membuang masa, makcik terus berkira-kira. Berapa agaknya makcik kena bayar GST dalam sebulan? Uwaaaaa.... terus takde mood nak menulis.

Assalamualaikum.

Thursday, March 5, 2015

Alhamdulillah

3.3.2015 lepas keputusan SPM diumumkan. Dalam debaran, makcik pergi ambil result di PPD. Sehari sebelum tu, makcik dah mintak dengan Pengetua, nak gi berdua. Apa-apa hal terjadi nanti, ada kawan. Manalah tahu jika tiba-tiba "ketar lutut" tak boleh tekan pedal minyak. Sampai di sana, rupa-rupanya bukan setakat berdua, ramai juga yang bertiga. Dengan Pengetua-pengetua sekali pun ada. 
Belum pun dapat result, telefon dah kring...kring. Dah la duduk depan sekali. Tak nak angkat, nama Pengetua di skrin telepon. Angkat la jugak. "Belum dapat lagi la Pengetua, dah dapat nanti saya telefon balik" Ok. Sebenarnya dah banyak kali dia pesan sebelum tu, "dah dapat result, telefon saya"."dah dapat result, telefon saya". Hehehe makcik ingat la. Ini mesti kes tak berapa sabar. Makcik pun sama sebenarnya. Masa dalam bilik mesyuarat di PPD tu, makcik cakap, bagi la cepat...bagi la cepat. Tapi makcik cakap dalam hati je. Hehehe.  Dipendekkan cerita, dah dapat result, kami terus masuk kereta dan buka sampul yang diberi. Jeng...jeng...jeng.....  berapa??? berapa??? Wah.. lega. Alhamdulillah, meningkat dan melegakan. Terus telefon Pengetua. 
Tahniah kepada anak-anak Panji yang berjaya dengan cemerlang. Dan terima kasih kepada semua.