Tuesday, December 17, 2013

Kesian Berbulus Kita

Lama tak menulis di sini. Mood kelaut tak balik-balik. Hehehe
Harini makcik nak cerita pasal makhluk berbulus kesayangan Ain. Dulu pernah makcik cerita di SINI
Tapi seekor dah mati masa kecil dulu. Al kisahnya minggu lepas salah seekornya bergaduh dengan seekor kucing (takkan lembu pulak) yang datang ke rumah. Lepas kejadian tu, dia tak lalu makan dan tidak aktif seperti sebelumnya. Jadi Khamis lepas kami bawa ke klinik di fakulti perubatan veterinar, UMK. Dan......... dia ditahan di wad. Ahad lepas kami nak ambik balik tapi dr cakap darah masih tak ok dan diminta tinggal lagi diwad dua tiga hari. Hahhhaha. 
Kelmarin pula, kembarnya dah terjelepek tak makan minum. Nak tak nak, kami hantar juga ke klinik. Dr terus masukkan air dan ambil darah. Terpaksa tinggalkan juga di wad. Dalam dua tiga jam lepas tu, Dr telefon maklumkan bahawa bebulus yang baru dihantar tu sudah tidak boleh diselamatkan. Dia tanya, nak datang ambil atau nak minta mereka uruskan. Kami suruh je mereka uruskan. Kesian....  Dari sihat, gemuk, aktif...... kejap je sakit, mati.
Nampaknya dari tiga,  tinggal seekor je lagi. Itu pun masih ditahan di wad. Harap-harap cepat le sihat dan dapat balik rumah.
Sihat, gemuk, comel tapi tiada jaminan untuk kekal lama.


2 comments:

Time Traveller said...

Waaa.. smpai masuk wad kene tahan doktor tu.. ada penyakit ker?? cian nyer..

Rumah Kuning said...

Time Traveller,
memang dr cakap, musim hujan ni banyak penyakit menyerang kucing.