Sunday, December 16, 2012

Jalan-Jalan Bandung

Sebenarnya sebelum pergi Bandung hari tu, agak berdebar sebab first time ke luar dari Malaysia tanpa menggunakan travel agency. Hanya bertiga beranak pulak tuh. Kami bertolak dari LCCT pada jam 6.40 pagi 10/12/2012. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 2 jam. Sampai je Lapangan Terbang Husein Sastranegara, Bandung, supir (Pak Dadang) dah  tunggu. Alhamdulillah. Kami terus ke Utari Hotel. Saya dah tempah hotel ni beberapa minggu sebelum datang Bandung. Hotel yang bersih dan agak selesa dengan harga Rp450.000 ( RM142.00 )  semalam. Lepas check in hotel, tanpa berlengah lagi kami terus ke Tangkuban Perahu. Kalau tak silap, kami dikenakan bayaran masuk Rp165.000.  Sekejap je kami di sini. Lepas tengok sana, tengok sini, lari sana, lari sini  (ramai panjual yang mengekori  ke mana kami pergi), ambil gambar  empat lima keping, kami meninggalkan Tangkuban Perahu. Masa tu hujan renyai-renyai.  
Seterusnya singgah makan tengahari di restoran Kampung Daun.  Makanan ok, harga pun takde lah mahal sangat. 4 orang makan ( kami 3 org  + Pak Dadang  RM80 lebih.  Tapi kuciwa sikit sbb takleh mkn gurame bakar. Ada ke patut budak yg ambik order tu cakap, dia lupa tulis.
Acara seterusnya adalah ke Cibaduyut. Sepanjang perjalanan tu, kami bertiga tidur je memanjang. Mengantuk sebab mlm sebelumnya sampai LCCT dah dekat pukul 12 mlm. Pastu tidur je di kerusi sampai pagi. Tak sampai 20 minit pun kami berada di Cibaduyut ni. Banyak barangan kulit tapi semua macam tak berkenan.  Langsung tak beli apa-apa kat situ.
Seterusnya ke Toko Tiga yang femes emos dengan jeans itu. Kat sini memang best. Makcik tak tahu le murah ke mahal tapi pakcik ni cakap murah dari kedai di Malaysia. Kedai ni siap ada tempat solat lagi walaupun agak sempit.  Dari Toko Tiga, kami ke Rumah Mode. Orang yang pakai berfesyen2 mungkin  suka ke Rumah Mode tapi orang macam makcik ni, sekadar tengok-tengok jelah. Takde yang berkenan di hati. 
Acara seterusnya adalah makan malam walaupun masa tu bukanlah malam lagi. Kami singgah makan di Restoran Sedarhana (masakan padang). Empat orang makan tak sampai pun RM50.00. Lepas makan, balik hotel, berehat.  Malam, ZZzzz dengan lenanya. Habis satu hari di Bandung.

Hari kedua. Breakfast di hotel. Pukul 9 lebih Pak Dadang  sampai dan kami terus ke Pasar Baru. Pasar Baru ni macam Pasar Siti Khadijah, cuma lagi besar dan macam-macam ada. Lain kali kalau nak datang sini, kena tuju /cari benda yang kita nak beli je. Takyah berjalan keliling pasar ni macam nak patah kaki. Hehehe kami le tu. Dalam pukul 12 lebih, kami keluar dari pasar ni lepas Ain bising sakit / lenguh kaki. Seterusnya, makan di Restoran Simpang Raya dan singgah beberapa FO. Salah satunya Donatello. Seterusnya balik hotel. Petang, rehat. Malam, keluar ke FO berdekatan hotel. Supir boleh berehat panjang sebab petang kami tak keluar dan malam kami keluar sendiri.  Lupa nak cakap, supir ni kawan yang tolong carikan. Bayarannya  Rp 1.5 juta (RM475.00) untuk 3 hari. 
Sepanjang kami berada di Bandung ni, tiap petang dan mlm  hujan  Masa kami keluar mlm tu pun, baru masuk satu FO, dah hujan selebat-lebatnya. Akhirnya, kami  meredah hujan balik ke hotel.

Hari ketiga kami ke Trans Studio. Suka le budak 10 tahun nih. Tiket masuk, tua muda semua sama. Isnin - Jumaat Rp 150,000. Sabtu, Ahad Rp 200,000. Trans Studio ni buka pukul 10 pagi ya anak-anak. Jadi, takyah datang sini awal sangat. Kami dok dalam tu hingga jam 1 lebih. Kat sini, bapaknya pulak yang sakit/lenguh kaki. Si anak cergas je ke sana ke mari, main itu main ini. Sssshhh yang mencabar tak main pun. Takuttt.... Keluar dari Trans Studio, terus ke kedai makan. Sekali lagi kami ke restoran masakan padang. Seterusnya, sebab esok dah nak balik, bermulalah misi mencari beg. Masa datang, kami bawa sebijik hand luggage je. Jadi, bila balik haruslah beg pun beranak. Seterusnya pergi ke Heritage. Kalau nak ke Bandung lain kali lah kan, Heritage ni FO yang wajib pergi. Banyak je benda yg makcik berkenan kat sini.  Satu lagi, Donatello. Wajib pergi. Hehehe.   Dari Heritage, kami singgah di Amanda. Orang cakap brownies dia sedap. Jadi, makcik beli le sikit takut kempunan.  Petang, rehat. Malam, makan je di hotel. Sebenarnya, makanan di Utari Hotel ni sangat murah berbanding dgn hotel-hotel di Malaysia.  

Hari keempat di Bandung, khidmat supir dengan bayaran Rp 1.5 juta dah takde. Kami pun dah tak berhajat nak kemana-mana.Lepas breakfast, packing barang (macam le byk sangat) Sebenarnya Rp pun dah kering. Hehehe. Dlm pukul 11 pagi, makan tengahari juga di hotel. Seterusnya bersiap untuk ke airport. Kami dah minta Pak Dadang hantar. Bayaran yang dikenakan adalah Rp 300,000 bersamaan RM 95.06. Saya ada tanya pekerja hotel, teksi dari hotel ke airport berapa? Dia cakap Rp 50,000 bersamaan RM 15,84.  Hehehe tapi sebab dah janji dgn Pak Dadang, rela je lah. Lepas solat zuhur, kami bertolak ke airport. Penerbangan kami jam 1.15 tapi  hari ketiga kami di Bandung, Air Asia hantar email memaklumkan  penerbangan AA dijadualkan semula ke apa istilahnya, maka dari 1.15 jadi 3.50 petang.  Nasib baik kami buka email. Kami sengaja pergi awal sebab kita tak tahu macamana keadaan di airport Husein Sastranegara itu. Dibuatnya macam pak arab bekerja. Haru..... Walau bagaimanapun Alhamdulillah, urusan berjalan lancar dengan pekerja-pekerjanya yang sangat baik budi bahasanya. Memang tabik spring.... Tapi kan, nasib baik kami pergi awal. Dapat le duduk di kerusi. Ruangan menunggunya, sempit sesangat sempit. Padat dan ramai yang terpaksa bersila di lantai.  Akhirnya, bye bye Bandung dan hampir pukul 7 mlm waktu Malaysia, kami sampai di LCCT. Mlm tu kami tidur di Tune Hotel. Flight kami ke KB pada pukul 6.35 pagi keesokannya.  Lain kalilah makcik cerita pengalaman pertama bersama Tune Hotel. 

Makcik ada tanya Ain, nak gi lagi tak ke Bandung. Laju je dia jawab. Nakkk tapi nak gi Trans Studio je. Sabor jelah.... 
Jom kita tengok gambar


 Tangkuban Perahu

 Trans Studio

 
                                  Di restoran Kg Daun                                   Pasar Baru


Di hadapan Donatello
 

                                                                    
Sekian tkasih.

15 comments:

Biarlah rahsia said...

wah bestnya akak...jalan2 bandung...seronok budak tecit tu masuk trans studio...hehe

Rumah Kuning said...

Biarlah rahsia,
sekali sekala tengok tem org.masuk dlm trans studio tu, mak budak yg tak berapa nk seronok. hehehe

AdaM Hawa said...

wah! bestnya.. bile la dapat jejak kaki d sana..

Yellow said...

Wah wah wah.... seronoknya rumah kuning!!

Patut, bawak balik sorang cewek dari bandong!! Boleh jadi pembantu saya!!

Rumah Kuning said...

AdaM Hawa,
Best jugak gi Bandung. Merasa le pegang duit juta juta. Hehehehe walaupun Rp.

Rumah Kuning said...

Yellow,
Ngak bisa buk. Nanti polisi tangkap.

MystoryPic said...

Kak...

Masa saya pergi bulan 3 ari tu ngan family pun semua cari sendiri. Tapi lain kali kalau pergi Bandung tak payah pergi Tangkuban Parahu... penjual tu memaksa ... saya buat bodoh jer, tak beli apa2 pun. Lagi ok ke Kawah Putih rasanya.

Tapi kalau nak pergi lagi ke Bandung saya kurang berminat la...

Lynn said...

As salam RK..

seronoknya pegi Bandung..lynn teringin jugak nak pegi tahun depan..harap2 dimakbulkan..amin

Rumah Kuning said...

MystoryPic,
Kakak pun penah baca org ckp Kawah Putih lagi ok. Tapi mcm teringin nak gi T Perahu tu sbb kebanyakan org gi Bandung mmg pergi kat situ. Takpelah... lain kali kalau sampai lagi ke Bandung, memang takkan pergi
T Perahu.

Rumah Kuning said...

Lynn,
Bawa duit banyak2, pastu jelajah FO dia yg byk tuh. Hehehe

Marya Yusof said...

As salam RK,

Mesti shopping byk kan! Saya selalu dgr org cerita je bandung ni tapi belum pernah sampai lagi... Seronok baca cerita akak :))

Rumah Kuning said...

Marya,
Tak shopping mana pun. byk berjln je

Irfa said...

kena gi jugok ni..jeles pakat duk tulis pegi Bandung tp kapal biru takdok direct flight gi bandung..kena turun kat Jakarta yg malas tu.capek mek

Rumah Kuning said...

irfa,
turun jakarta pun ok jgk. dekat dah tu ngan bandung.

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.