Saturday, February 23, 2008

Kenapa ber'blog'??

Malam tadi cikgu panji dapat tahu seorang anak saudara yang tengah belajar di Plymouth, telah memiliki blog sendiri. Sebelum ni cikgu panji hanya mengunjungi friendster miliknya ( dan friendster milik k nor juga, en me5in juga). Cikgu panji mengambil sebahagian dari entry pertamanya untuk dikongsi bersama di sini. ( Kredit untuk anak saudaraku Paihz )

Why do I blog?

1. The environmental influences? A lot of people around me
have their own blog/s. Ayah Su, Ciksu, friends and even
my 5 years old cousin has her own blog. Amazing isn’t it?

2. 70% of my life evolve around the Internet. For your info,
my computer is just a few inches from my bed, either I
look at it or the computer itself looks at me. So, why
don’t I start blogging? Some might say that I should get a
‘real life’! (meaning mix with others, involve in outdoors
activities ect). Yeah, my other life is the remaining 30%.
It is more than enough, I guess.. huhuhu..

3. Some of my friends gave special request upon me on
writing something beneficial to others. Actually, I’ve been
thinking about this idea for quite a long time. How
can I give benefits to others if I can’t even mind my own
business. Then, I came out with this idea, writing about
my own monologue (see my blog’s title) and at the same
time giving knowledge input to others..

4. I can do the dakwah in my own way. Narrated ‘Abdullah
bin ‘Amr: The Prophet said, “Convey (my teachings) to
the people even if it were a single sentence,and tell others
the stories of Bani Israel (which have been taught to you),
for it is not sinful to do so. And whoever tells a lie on me
intentionally, will surely take his place in the (Hell) Fire.
”(Sahih bukhari. Volume 4, Book 56, Number 667:).

5. Practise my skills (inter/intrapersonel, language, writing,
ect.). Hopefully.. If you find anything which may be wrong,
ambiguous, and ect. in term of facts, ideas, grammar,
language used.. feel free to give the positive and negative
comment(s). Hopefully, I can become competence improve
myself from time to time.

6. Sharing is caring.

7. Make friends. Why not?

.
Sebenarnya Cikgu Panji pun selalu terfikir, untuk apa cikgu panji menghabiskan masa dan tenaga(sebenarnya sejak menerjunkan diri ke dunia blog ini, tiada hari berlalu tanpa blog...kecuali talian bermasalah atau cikgu panji sendiri bermasalah. Hehehe) menggodek blog yang entah apa-apa ini.
.
Yang pasti, kepuasan berada di dunia blogging ini sukar untuk digambar dan ditulis dengan kata-kata. Di sini cikgu panji mengenali ramai sahabat yang sentiasa memberi nasihat, peransang, doa dan sebagainya bila sahabat-sahabat blogger menghadapi sebarang masalah.Di sini cikgu panji berkawan, bercerita,meluahkan perasaan, berkongsi minat, berkongsi ilmu (hatta cara memasak maggi),menambah pengetahuan dan macam-macam termasuk merelease tension.( Tapi belum lagi menjadikan blog sebagai tempat menambahkan pendapatan seperti suami).
.
Cikgu Panji amat bersyukur mengenali Kak Jie(ini cikgu saya...byk ilmu yg c panji terima dari kak jie), Combi, Norz, Angriani, Kak G, Kelat, Ab. Budin, Kak Long Zura, Eya Ahmad, Mama Ranggie, Toknabe, Pokcik a.k.a Zouls, Abqary, Arsaili, Uncle J, Abang Long, Cikscarlet, Cikgu Saril, Ahmad, Ira, Eriyza, Lawa dan semua yang sentiasa menceria dan mengunjungi blog ini sama ada dengan meninggalkan jejak atau tidak.
.
Ketahuilah, Cikgu panji amat menghargai persahabatan ini dan jutaan terimakasih untuk semua.


.
P.S - Nak tahu siapa yg memperkenalkan c panji ngan dunia blogging ni?? Di lain siaran le pulak.. (Mcm le ada orang yg kisahhh) Takpe, ini blog saya. Terpulangle, saya nak buat apa....hehehe

10 comments:

mama ranggie said...

thanks cikgu...

blog ni teman disisi kita sebenarnya...

tempat mencurah perasaan kite...

dan tempat menambah kenalan yg jujur...

arsaili said...

salam ustazah..apa kabar? moga blog ni boleh membuahkan seribu kebaikan

cikgu panji said...

Mudah-mudahan. Begitulah hendaknya.

Fauziah said...

mekasihlah sb sudi jdkan akak antara kumpulan kengkawan yang dekat di hati CP ya... terharu sangat. Nak copy la entri ni kat blog akak boleh?

aNgRiAni said...

ehehe...cikgu, ucapan penghargaan ni khas ditujukan untuk cikgu...thanks coz mengiktiraf riani sebagai salah seorg kengkawans blogger cikgu...yehaaaaaaaa...

cikgu panji said...

Kak G,
Banyak yang saya belajar di sini. Selori t kasih untuk semua. Nak copy n3 ni?? Sila2...

Riani,
Kengkawan blogger ni jauh di mata, tapi dekat di hati. Sayang semuaaa...

Fauziah said...

hehe dah copy paste pun.... ada baca tak entri akak tu?

---> kelat said...

yuhuuu... kelat was here... waaaaa... mmg btoiii ler... tadek blogggg... sunyi ler idop... huhuhu... kelat pong harap psabahatan kita kekal selamanyaaaa...

agree it... cayokkk cayookkkk..

Jie said...

cikgu..

kakjie sampai skrg kadang terfikir, kenapa masih hidup bersama blog sedangkan kakjie rasa kakjie tak pandai menulis.... tulisan mcm tak de jiwa..kehkehkeh....

cikgu panji said...

Kalau mcm k jie tak pandai menulis, saya lagi le tak pandai.Norz sorang le kot yg pandai...hehehe