Thursday, July 17, 2008

Seronoknya Tinggal di Kampung

Balik dari sekolah, sampai area pokok durian nan sebatang tepi jalan itu, CP slowkan kereta. Dua beranak intai buah durian yang hanya tinggal sebijik dua itu. Intai...intai...itu dia... ada sebijik yang kecik lagi cute. Intai lagi...lagi....ada lagi sebijik. CP turun kereta dan ambik dua bijik durian itu. Sambil masak (rajin hari ni)CP layan durian yang cun itu. Lemak berkrim walaupun baunya menyesakkan hidung.

23 comments:

mamaranggie said...

tu pasal mama pon suker dok kg...

nadia yuna said...

ouh durian?
tidakkkkk

saya suka juga
tapi xleh makan banyak
nanti demam
=)

CIKGU PANJI said...

mama,
kalau jauh sgt dari bandar, tak best jugak. susah nak jln2 cari makan. kes malas masak...hehe

nadia yuna,
kalu tak demam pun, kepanasan...

IBU KUMBANG said...

hehe memang best duduk kampung.. tu yang tiap2 minggu balik kampung..

CIKGU PANJI said...

ibu kumbang pagi ptg boleh balik.musim minyak mahal ni,terbang je...hehe

manje said...

salam cp

emm isi doyan tu uih mmg ngancam... nampak gebu aje... kite pon tak leh makan byk doyan ni... demam panas huhu

pB said...

kita tak dok kebun

nok makae, keno beli .....


hu hu hu


duyae ni makae dengae pulut ...
sedap nyorrrrr

echah_syed said...

kasi jeles org..jahat! :(

petua tak demam bila mkn doyan ialah..cewahh mcm jwp soklan exm jek :p

lepas mkn doyan minum air dlm pangsi doyan tu..niat dlm hati supaya jauhkan dari demam.insyaALLAH sbb combi n famili amalkan ini.

pangsi = lubang tmpt isi doyan yg kita mkn tadi laa beb..hiks !

kalo tak phm tanye cpanji jek :D

Intan Rosnitta said...

Patutlah ada bau...anak beranak dok berkelah durian rupanya! :)

cikgu panji said...

manje,
gebu mcm tuan dia. perasan tahap kritikal...hehe

cikgu panji said...

pb,
sekarang ni berderet durian tepi jln.takyah gi kebunlah....wat gatal kena rumput,kena kemuncup....kalau nasib tak baik, ada pacat le pulak...

cikgu panji said...

combi, ore kelate panggil pangsi tu paksa. sama2 p dah tu.

cikgu panji said...

intan, kalau teringin mai le. sedapp...

HAPPYIRFA said...

salam cp..
bestnya.durian baru.fresh lagi.td tepon ma..katonya duriye x berapa nok buoh tahun ni/ngaju kot?

Hafiz Lazim said...

huhu...saya balik hujung bulan ni bulih tengok pohon deryan jah la....

CIKGU PANJI said...

irfa, tu le...durian ngaju sbb irfa tak balik...hehe

CIKGU PANJI said...

fiz, second hail pekabo??

Anonymous said...

durian 'bara' nga durian bakok ke ?

p/s

bara = kacuk
pronunciation betul bagr'a
Dlm cerita p ramlee baghral
Mungkin dari perkataan Arab Baghral ygkata org arab kacukan Keldai dgn Kuda.
Maaf CP saya guna bolg cikgu.

musafir

CIKGU PANJI said...

musafir,
durian kg je.kecik halus...hehe.
wow..siap ada cara baca lagi.siapakah awak ini??hehe

TokNabe said...

Cara guna durian paling sedap. Ambil seulas letak dalam budu + lada burung pah tu buat cecah ulam...perhhh..sedap cikgu kan?

CIKGU PANJI said...

tok,
betul tu.keghenyek pulak asam klektang yang bau sedap tu pulak. memang betul2 mengancam.... tok kenal ke asam tu??

Anonymous said...

Asam kerat letang payao nok buleh, KL memang out , biasa balik atau ada orang nak mari buleh bawak banyok2.juga dipanggil 'ase kia' sebab 'kia'atau fragrance asam dia kuat.
Ada orang bila letak durian tak perah asam lagi.

musafir

p/s baru sudah kena budu dengan ikan tambang singe semalaeme goreng

CIKGU PANJI said...

musafir, ase kia pun kita panggil jugak.Meme kia dia hak maha nye. sedapnye....